De vraag van de relatie is of het eigenrisicodragerschap Ziektewet interessant is, voornamelijk om de financiële schade te dempen.

“Een werkgever belt eind december 2021 op, omdat de Ziektewetpremie is gestegen van 0,41 naar 2,31 procent. De beschikking loonheffingen gedifferentieerde premie Werkhervattingskas laat zien dat er twee jaar daarvoor een financiële schade is ontstaan van ruim 48.000 euro. Snel doorgerekend kost dit de werkgever liefst 83.000 euro.

Bij de inventarisatie vragen wij bij deze relatie wie zijn assurantieadviseur is om offertes op te vragen voor het eigenrisicodragerschap Ziektewet. De relatie vertelt dat voor zijn organisatie er twee assurantiekantoren zijn. Een regelt alle zakelijke schadeverzekeringen en de ander regelt alles op het gebied van pensioen. We kiezen ervoor om offertes aan te vragen bij het kantoor dat het pensioen regelt voor deze relatie.

De werkgever is in de afgelopen jaren flink in de totale loonsom flink gegroeid. De loonsom is in vijf jaar tijd gestegen van 1,5 miljoen naar ruim 3,7 miljoen euro, waardoor deze relatie van middelgrote werkgever naar grote werkgever is opgeklommen. Daardoor kan de Ziektewetpremie ook harder stijgen, zodra er werknemers ziek uit dienst zijn gegaan.

Niet goed op de hoogte

Aangezien het pensioen van het personeel ook bij het assurantiekantoor geregeld is en het personeelsbestand flink gestegen is, is het opvallend dat de werkgever niet goed op de hoogte is van de Wet beperking ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid vangnetters (BeZaVa). Ik vraag me hardop af waarom de werkgever niet geïnformeerd is over de risico’s van Ziektewet en WGA. Immers zijn er veel meer werknemers bijgekomen voor de pensioenregeling en zijn er ook werknemers ziek uit dienst gegaan en dit is ook gemeld voor de pensioenregeling bij het assurantiekantoor. Je zou denken dat er geregeld een gesprek plaats vindt ook over de ontwikkelingen welke relevant zijn voor deze relatie, zoals de Wet BeZaVa.

Sneller een vast contract

We hebben een analyse eigenrisicodragerschap Ziektewet uitgevoerd. Werkgever heeft ervoor gekozen om per 1 juli 2022 eigenrisicodrager te worden. In dit geval is gekozen voor een uitvoerder in de Ziektewet en niet voor een verzekeringsoplossing. De belangrijkste vraag was in dit geval: hoe voorkom je eigenlijk instroom in de Ziektewet? Dat kan door een tijdelijk contract te verlengen van een zieke werknemer, als binnen afzienbare tijd herstel van de werknemer alsnog zou ontstaan. Wel dient dit in overleg te gaan met de verzuimverzekeraar, indien er een verzuimverzekering loopt.

Andere mogelijkheden om het ziektewetrisico te verminderen is om sneller een vast contract aan te bieden. Werkgevers mogen in drie jaar tijd drie keer een tijdelijk contract aanbieden. Het voordeel voor een vast contract is minder Ziektewetrisico en lagere WW-premie. Bovendien, met de krapte op de arbeidsmarkt is het ook een middel om de werknemer aan je bedrijf te binden. Deze werkgever gaat na een tijdelijk contract van één jaar, voortaan direct een vast contract aanbieden. Mocht een werknemer ziek uit dienst gaan, hebben ze voortaan zelf grip door het eigenrisicodragerschap Ziektewet.”

Angelo Wiegmans is ondernemer in hart en nieren en is sinds 1997 actief in de zakelijke dienstverlening. Vanuit zijn ondernemersvisie heeft Angelo Wiegmans ook meegewerkt aan meerdere interviews in vakbladen met betrekking tot wettelijke veranderingen in de financiële dienstverlening. Daarnaast schrijft hij regelmatig columns over ontwikkelingen op het gebied van verzuim.